De uitbraak van het coronavirus heeft enorme gevolgen voor onze economie. Om ondernemers, het MKB en ZZP-ers zoveel mogelijk te ondersteunen neemt het kabinet een pakket maatregelen voor banen en economie, om de lasten voor ondernemers zoveel mogelijk te verlichten.
Ben jij als ondernemer getroffen door de coronacrisis? De site coronaregelingen.nl is in het leven geroepen om jou op de hoogte te stellen van de maatregelen/ steun die je als ondernemer kunt verwachten. Omdat de ontwikkelingen elkaar in snel tempo opvolgen raden wij jou aan deze site goed in de gaten te houden.
Verder hebben wij een paar checklists voor je, die jou (in het kort) informeren over de maatregelen/ steun en over wat er verder goed is om in de gaten te houden. Je kunt de checklists hieronder lezen of downloaden in pdf-formaat. De checklists bevatten (goede) basisinformatie. Voor de meest recente info en updates romdom alle regelingen verwijzen wij jou naar de bovengenoemde site.
Heb je in de huidige situatie vragen of heb je dringend hulp/ advies nodig, neem dan contact met ons op. Wij staan voor je klaar.
Direct naar de checklist van:
In samenwerking met Zakelijk Succes Academie heeft Geen-Gezeur de volgende video uitgebracht, om jou te informeren over de maatregelen voor werkgevers en ondernemers, die de overheid in verband met het coronavirus heeft genomen. Bekijk de video hieronder, of open de video in een apart venster.
De uitbraak van het coronavirus heeft enorme gevolgen voor onze economie. Om ondernemers, het MKB en ZZP-ers zoveel mogelijk te ondersteunen, is het kabinet daarom met een pakket maatregelen gekomen, met de bedoeling om de lasten voor ondernemers zoveel mogelijk te verlichten.
Ben jij als ondernemer getroffen door de coronacrisis? De site coronaregelingen.nl is in het leven geroepen om jou op de hoogte te stellen van de maatregelen/ steun die je als ondernemer kunt verwachten. Omdat de ontwikkelingen elkaar in snel tempo opvolgen raden wij jou aan deze site goed in de gaten te houden.
Verder hebben wij een paar checklists voor je, die jou (in het kort) informeren over de maatregelen/ steun en over wat er verder goed is om in de gaten te houden. Je kunt de checklists hieronder lezen of downloaden in pdf-formaat. De checklists bevatten (goede) basisinformatie. Voor de meest recente info en updates rondom alle regelingen verwijzen wij jou naar de bovengenoemde site.
Heb je in de huidige situatie vragen of heb je dringend hulp/ advies nodig, neem dan contact met ons op. Wij staan voor je klaar.
Direct naar de checklist van:
Fiscaal
- Kijk of je de belastingen kunt betalen. Zo niet, dan kun je bij de belastingdienst (bijzonder) uitstel aanvragen van het betalen van de belasting. Dit geldt voor alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting (btw) en loonheffingen. Als je in je verzoek aangeeft door het coronavirus in problemen te zijn gekomen, krijg je automatisch drie maanden uitstel van betaling. Hiervoor is geen onderbouwing nodig van een derde deskundige (bijvoorbeeld accountant of brancheorganisatie). Lees meer hierover op de site van de belastingdienst.
- Niet genoeg aan drie maanden uitstel? De belastingdienst vraagt je om dit te onderbouwen met aanvullende informatie (eventueel een verklaring van een derde deskundige). Handig om dit alvast paraat te hebben en eventueel met je verzoek mee te sturen.
- Check of je voorlopige aanslag verlaagd kan worden. Als de voorlopige aanslag voor dit jaar te hoog is ingeschat, kun je een verlaging laten aanvragen door je adviseur.
- De belastingdienst verlaagt (tijdelijk) de tarieven voor de invorderingsrente en belastingrente naar 0,01%, vanaf resp. 23 maart, 1 juni en 1 juli. Op de site van de belastingdienst is na te lezen in welke situaties dit geldt.
- In het kader van Premiedifferentiatie WW is de termijn voor de schriftelijke vastlegging van de contracten met drie maanden verlengd tot 1 juni. Dit geldt voor werknemers die bij jou in dienst waren op of vóór 31 december 2019. Voor werknemers die je vanaf 1 januari 2020 in dienst hebt genomen, moeten de contracten direct schriftelijk vastgelegd worden.
- Heb je een werknemer met een arbeidscontract voor gemiddeld minder dan 35 uur per week? Als deze in een kalenderjaar meer dan 30% uren meer verloond krijgt dan het aantal uren waarvoor hij/zij een arbeidscontract heeft, betaal je met terugwerkende kracht de hoge WW-premie. Omdat dit vanwege het coronavirus onbedoelde gevolgen kan hebben voor sectoren waar nu veel extra overwerk nodig is, zal de minister deze regeling zo snel mogelijk aanpassen. De aanpassing geldt dan voor 2020. Hou de site van de belastingdienst in de gaten voor de laatste updates.
- Ben je ondernemer in de verblijfssector? Gemeenten overwegen om de toeristenbelasting tijdelijk stop te zetten om ondernemers te ondersteunen. Neem contact op met jouw gemeente om te weten of regelingen reeds zijn doorgevoerd en of jij daarop aanspraak kunt maken.
- De kinderopvang is stilgelegd en je mag de opvang niet stopzetten. De kinderopvangtoeslag loopt ook gewoon door tijdens deze periode, dus het grootste deel krijg je gecompenseerd. De eigen bijdrage zul je wel moeten blijven betalen, terwijl je geen opvang aangeboden krijgt.
Check ook de site van de overheid voor de laatste updates.
Financieel
- Zorg ervoor dat jouw klanten jou op tijd betalen en hou de betalingstermijnen strak in de gaten
- Heb je direct financiële problemen en wel openstaande facturen bij klanten? Dan kun je de facturen overdragen aan een factoring-maatschappij. Die betaalt meestal binnen 24 – 48 uur een (groot) deel van je factuur/ facturen. Let op: factoring-maatschappijen brengen hiervoor wel kosten in rekening.
- Het kabinet is gekomen met een versoepeling van de Borgstelling MKB-Kredieten (BMKB) door de overheid. De aanpassing onder de naam BMKB-C maakt het mogelijk om onder gunstigere voorwaarden geld te lenen bij de bank, bijvoorbeeld om rekeningen te betalen en betalingsachterstanden weg te werken. De regeling geldt voor ondernemingen met maximaal 250 werknemers, met een jaaromzet tot 50 miljoen euro of een balanstotaal tot 43 miljoen euro. Aanvragen voor deze regeling kunnen tot 1 april 2021 worden ingediend bij geaccrediteerde financiers.
- Kun je echt niet meer vooruit, maar is je bedrijf nog wel levensvatbaar? Ga dan zo snel mogelijk naar de Gemeente waar je bedrijf is ingeschreven of waar je woont en vraag bijstandsverlening aan voor zelfstandigen (BBZ).
- Heb je personeel in dienst? Via de NOW (Noodmaatregel Overbrugging t.b.v. Werkgelegenheid) kun je een substantiële tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen. De NOW vervangt de WTV (werktijdverkorting). Heb je al een tegemoetkoming in de loonkosten aangevraagd in de vorm van WTV (werktijdverkorting) en je hebt nog geen toekenning gehad, dan wordt jouw aanvraag nu gezien als aanvraag NOW. Je hoeft niets te doen, je krijgt vanzelf bericht. Als je al een toekenning voor werktijdverkorting hebt gehad, blijft deze van kracht. Als je na de einddatum wilt verlengen, stap je op dat moment over naar de nieuwe regeling. NOW aanvragen doe je via het UWV. Lees meer hierover op de site van de KvK.
- Controleer of je zelf deelneemt aan een broodfonds of een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt. Zo niet, denk er dan over na om deze (alsnog) af te sluiten. Als je ziek wordt ben je in ieder geval verzekerd.
- Banken bieden hun zakelijke klanten sinds 19 maart bij financieringen tot 2,5 miljoen een half jaar uitstel van aflossing op de lening. Dit geldt voor (mkb-)bedrijven die in de kern gezond zijn, maar door de uitbraak van het coronavirus hun aantallen consumenten terug hebben zien lopen en daardoor in financiële nood verkeren. Geldt dit voor jou? Neem dan z.s.m. contact op met jouw financieringsmaatschappij en vraag naar de mogelijkheden. Wil je advies? Neem dan contact met ons op.
- Voor kleinere bedrijven, waaronder zzp’ers, worden de aflossingsvoorwaarden voor microkredieten via Qredits versoepeld. Heb je al een lening via Qredits en ben je geraakt door de coronaproblematiek? Je kunt tot 6 maanden uitstel van aflossing krijgen. In die periode wordt de rente verlaagd naar 2%. Ga voor meer informatie naar het ondernemersplein.
Personeel
NEEM ALTIJD EERST DE RICHTLIJNEN VAN DE OVERHEID IN ACHT!
En dan:
- Controleer of je een ziekteverzuimverzekering hebt.
- Check of de eigenrisicoperiode van de ziekteverzuimverzekering 10 of 30 dagen is.
- Meld zieke medewerkers direct bij de verzekeraar zodra je een ziekmelding hebt.
- Zorg ervoor dat je medewerkers bij de data kunnen die ze nodig hebben om te kunnen werken
- Zorg voor een goede planning, zodat medewerkers weten wat ze moeten doen.
- Houdt vaste (video) overlegmomenten en geef mensen keuzevrijheid om hun werktijden zoveel mogelijk zelf te bepalen. Houdt hierbij rekening met het feit dat eventuele kinderen niet naar school kunnen en dat dit groot effect heeft op efficiëntie en voortgang.
- Zorg dat medewerkers weten dat ze oproepbaar zijn en dan ook weer op hun werk moeten verschijnen. Hou ze in de tussentijd op de hoogte van de ontwikkelingen.
- Check of je de werktijden van je werknemers kunt verspreiden. Je mag als werkgever de werknemer verplichten om door te werken.
- Als je werknemer niet naar het werk kan, doordat hij/ zij geen kinderopvang heeft of op vrijwillige basis niet wil komen, dan zijn dit (in principe) vakantiedagen die de werknemer opneemt.
- Laat je medewerkers goed meubilair van kantoor ophalen om thuis aan te kunnen werken (of vergoed de kosten). Als er arbo-klachten ontstaan tijdens het thuiswerken, ben je als werkgever verantwoordelijk.
- Zorg dat er in je bedrijf voldoende handzeep, doekjes e.d. aanwezig zijn en hou de hygiënestandaard hoog.
- Controleer of de maandabonnementen voor openbaar vervoer tijdelijk stopgezet kunnen worden
- Controleer op de salarisstroken of de reiskostenvergoeding (woon-werkverkeer) aangepast is naar de nieuwe situatie.
- Wil jij je medewerkers compenseren voor de kosten voor thuiswerk? Bepaalde kosten (internet, telefoon e.d.) kun je belastingvrij vergoeden.
Juridisch
- Bekijk je algemene voorwaarden en kijk of er in jouw contracten is opgenomen dat je deze zonder (al te grote) consequenties kunt annuleren i.v.m. overmacht.
- Ben je zzp’er en loop je klussen mis omdat opdrachtgevers afzeggen? Afhankelijk van wat je in je contract hebt afgesproken met je opdrachtgever, kan deze eventueel voor het niet nakomen van een afspraak aansprakelijk gesteld worden voor schade.
- Controleer of de computers/ laptops waarop medewerkers thuiswerken een antivirusprogramma hebben en of dit up to date is.
- Zorg dat gevoelige data niet achterblijft op de (thuis)computers van je medewerkers, zodra ze weer op kantoor terugkomen.
Websites met aanvullende informatie / verduidelijking:
Wij doen ons uiterste best deze pagina up to date te houden door de ontwikkelingen op de voet te volgen. Maar omdat de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen, raden wij jou aan om ook via de volgende sites op de hoogte te blijven van het laatste nieuws omtrent maatregelen/ steun die je kunt verwachten als ondernemer:
- CoronaRegelingen.nl
- KvK: Veelgestelde ondernemersvragen over corona
- Belastingdienst: coronavirus-belastingmaatregelen om ondernemers te helpen
- Rijksoverheid: Algemene vragen over de financiële maatregelen
- Rijksoverheid: Veelgestelde vragen over coronavirus voor werkgevers
- NVB: Banken geven bedrijven extra lucht half jaar uitstel van aflossingen
Vragen:
Heb je over het coronavirus verder nog vragen aan de overheid? Neem dan contact op via tel.nr. 0800-1351, dagelijks bereikbaar tussen 08:00 en 20:00 uur. Vanuit het buitenland kun je bellen met 0031-20 205 1351.
Heb je ondernemersvragen over het coronavirus? Neem dan contact op met het KVK-coronaloket via tel. 0800-2117. Dit nummer is bereikbaar op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur. Het telefonisch loket wordt bemand door specialisten, die kunnen helpen bij vragen over welke regelingen er bestaan, hoe je moet handelen in bepaalde gevallen en wat aanbevolen is om nu te doen. Het loket is ook te bereiken via de site van het KVK-coronaloket.